Messing model stoomlocomotief serie NS 1200 (ex. NBDS)

Dit model wordt ontwikkeld na levering van de serie NS 3600

Geschiedenis

Deze NBDS locomotieven toonden veel gelijkenis met de latere serie SS 300 / NS 1300 "grote groene". Ze waren enkele jaren voor de serie NS 1300 in dienst gesteld (1881) om de steeds zwaarder wordende mailtreinen te trekken. Na de komst van de 1300 en weer later de NS 3500 ("blauwe Brabanders") zakten ze bij de NBDS af tot de stoptreindienst en goederenvervoer.
Dit model is juist daarom ook uitstekend geschikt als trekkracht voor onze set NBDS coupé rijtuigen. Hiermee bent u in staat een authentieke NBDS trein zoals deze reed tussen 1890 en 1920 samen te stellen.

Bij de NS bleef deze serie eerst enige tijd in Gennep om de goederentrein dienst te verzorgen in combinatie met rangeerwerk. Later kwamen ze in depot in o.a. Winterswijk, Alkmaar en Rotterdam DP tot ze in 1929 weer naar Gennep terug gingen. Als laatste gingen ze alledrie een jaar later naar hun laatste depot, Vlissingen. Daar deden ze al snel niet meer dan rangeerdienst waarvoor ze rond 1927 een tenderkap kregen. Al voor de fusie tot NS werd de zijwand van het machinistenhuis aangepast waarbij er een schuifruit werd aangebracht zoals ook op de NBDS locomotieven uit de serie NS 1300 aanwezig was.

Bij de NBDS werden ze in eerste instantie donkergroen geschilderd. Na ca. 1910 werden alle NBDS locomotieven bij volledige schilderbeurten (elke 10 jaar noodzakelijk) blauw geschilderd in navolging van de "Blauwe Brabanders". De NS stelde in 1932 de hele serie buiten dienst.

Dit model wordt geproduceerd in een maximale oplage van totaal 50 stuks na levering van de modellen van de NS 3600.

TIP:
Deze machine is zeer geschikt voor de NBDS rijtuigset met tweeassers art. Set-NBDS05. Hiermee zet u een complete authentieke NBDS trein op de baan.

De bouwset:

De bouwset bevat alle benodigde onderdelen voor de bouw van dit model. Uitvoering van de bouwset is gelijk als bij de NS 1000. Het model is geschikt voor de modelbouwers met een basis ervaring met messing. Voor het opdoen van ervaring in dezelfde technieken als op dit model toegepast zijn adviseren wij een twee- of drieassig rijtuig uit ons programma.

Bouwset nr. 1200ns-k / 1200nbds-k prijsindicatie ca. € 450,-