Authentieke Nederlandse Ketelwagens.

Momenteel hebben wij 1 types ketelwagen in het programma, een ombouwset voor 15 tons ketelwagen modellen van Fleischmann en Sachsenmodelle.
Daarnaast hebben we tot 2006 bouwsets in het programma gehad van de kleine 10 tot 12 tons ketelwagens zoals die gebouwd werden tussen 1890 en 1910.

Tweeassige ketelwagens in Nederland

Beide genoemde types kwamen in zeer grote aantallen in Nederland voor en hebben bij zeer veel verschillende bedrijven dienst gedaan. Aangezien het merendeel van het particuliere goederenmaterieel uit een catalogus werd besteld kwamen gelijke wagens bij verschillende bedrijven in dienst. De constructie was rond 1890 voor de meeste wagens gelijk. Ze hadden een geklonken ketel met over de gehele lengte doorlopende steunen aan de zijkant. Doordat men nog geen grotere stalen platen kon verwerken bestond de ketel uit meerdere ringen die aan elkaar werden geklonken. Het remhuis zat bij veel wagens boven op de ketel wat de wagens een zeer apart uiterlijk gaf. Ook remhuizen op de voetplaat kwamen voor. De wagens gebouwd vóór 1900 hadden soms niet eens een deur in de zijkant, het was meer een overdekt bankje. Na 1900 drong de Raad van Toezicht er op aan om ook deze remhuizen van een deur te voorzien.

Rond 1905 begon men met de bouw van de eerste grotere ketelwagens. Was de keteldiameter voorheen nog 1,5 tot 1,7 meter, dit werd nu 1,8 tot 2,0 meter. Het draagvermogen nam ook toe tot 15 of zelfs 17 ton. Door deze grotere diameter konden de remhuizen niet meer op de ketel worden geplaatst. Het zicht over de trein werd minimaal doordat men dan recht tegen de dom zou kijken. Hiermee verviel dus de functie van een hoog remhuis. Rond 1915 kon men bij een aantal bedrijven de ketel al uit één geheel walsen. De geperste kopwanden werden er tegenaan gelast. Deze wagens bleven desondanks klinknagelbanden op de zijwanden houden. Hier zaten aan de binnenzijde schotten vast. deze zorgden ervoor dat de lading bij b.v. remmen niet geheel tegen de kopwand drukte. De schotten waren aan de boven en onderzijde open zodat er toch slechts één vulopening nodig was.
De kleine ketelwagens vind u onder catalogus nummer k-25 (niet meer leverbaar), de grotere onder nummer k-30 (ombouwsets).

Bij voldoende bestellingen (minimaal 15) zouden we een heroplage van kit k-25 kunnen uitbrengen. Bij interesse dit graag even laten weten.