Spoor 0 - Messing bouwset rongenwagen HSM / NS

Uitloopmodel, laatste productie!


Afgebeeld: HSM uitvoering met originele HSM aspotten


Afgebeeld: NS uitvoering met NS W1 aspotten

Messing rongenwagens NS HTRG 88716-88775.

Detailfoto's vind u onderaan deze pagina.

Deze 20 tons rongenwagens bestonden uit een serie van 50 stuks, gebouwd door de HSM in 1892 en 1897. Ze kregen de nummers 60001-60050. De eerste vijf exemplaren werden door de HSM al in 1894 verbouwd tot gesloten vierassige goederenwagens (in H0 ook leverbaar als art. m-160). De overgebleven wagens werden bij NS HTRG 88716-88775.

De wagen bestond uit twee ijzeren I-profielen met daartussen dunne ijzeren profielen en op de koppen een U profiel. Aan de U profielen waren steunen voor de afneembare rongen gemonteerd. Het wagendek was van hout met verhoogde balken om laden en lossen te vergemakkelijken. Voor voldoende stijfheid werd onder de wagen spanwerk aangebracht, te verstellen door de middelste steun in- of uit te draaien.
De draaistellen waren volledig geklonken en van de standaard HSM goederenwagen aspotten voorzien. De wagens deden dienst tot in de jaren vijftig.

Wijzigingen:
Vanaf 1930 bracht men op deze wagens een luchtleiding aan. Een deel van de serie (NS 88726-88770 kreeg in 1937 een Kunze Knorr goederentrein rem, de overige bleven onberemd. Bij NS werden de oude HSM Ag2 aspotten na 1940 bij veel wagens vervangen door standaard NS W1 aspotten. Verder bleven deze wagens nagenoeg ongewijzigd in dienst tot begin jaren zestig.

Kleurstelling:
Deze rongenwagens zijn zover bekend bij de HSM altijd zwart geweest. E.e.a. blijkt uit de originele tekeningen waarop de wagennummers niet met schaduwletters zijn weergegeven terwijl dit op de (bruine) wagenbak bij gesloten wagens wel gebruikelijk was. Op onderstellen werd nooit een schaduwrand aangebracht omdat deze zwart waren en de schaduw ook. Zover wij hieruit kunnen opmaken zijn deze rongenwagens dan ook steeds geheel zwart geweest.
Bij NS is het mogelijk dat de bovenbouw donkergrijs werd en de draaistellen zwart bleven. Zekerheid hierover is er niet. Wel warden nagenoeg alle platte wagens (waaronder deze rongenwagens) vanaf de jaren vijftig zeker geheel zwart.
Het wagendek werd geteerd wat een dof grijs/zwarte kleur opleverde. Dit gold voor alle platte- en rongenwagens die daarmee dan ook geen bruine of natuurkleur kende zoals vaak in de modelbouw wordt toegepast. Ook bij NS bleef dit zo.

Het model:

Dit model is ontstaan na rondvraag via het spoor 0 forum (www.spoornul.nl) en daarom enkel als gelimiteerd model leverbaar. De modellen bestaan geheel uit messing etswerk met verende messing stangenbuffers en schijfwielen met fijn profiel. De aspotten zijn in kunststof uitgevoerd, zowel de NS als HSM aspotten worden bijgeleverd. Losse messing exemplaren zijn als vervanging tegen meerprijs ook leverbaar, zie verderop. De aspotten zijn beweegbaar in het draaistel gemonteerd. Een getste messing schroefkoppeling wordt standaard bijgeleverd als deel van het etswerk.
Het model betreft de onberemde uitvoering. Indien u een beremd model wilt bouwen dan kunt bij o.a. "het Hollandsch lokaalspoor" een remcilinder met toebehoren voor Westinghouse remwerk aanschaffen (zie menu "onderdelen spoor 0"). Wij kunnen deze onderdelen niet langer leveren.

Het model is ook geschikt voor beginnende spoor 0 modelbouwers die eens aan de slag willen met een messing model. Houd er wel rekening mee dat gezien de grote vlakken er een soldeerbout van voldoende vermogen noodzakelijk is (minimaal 60 Watt) of dat u een soldeerbrandertje gebruikt. Wij raden zelf aan enkele delen te lijmen, voornamelijk de losse strips met het relif op de zijkant van de wagen.

Graag opgeven of u een NS of HSM uitvoering wilt en of u eventueel kunststof NS aspotten wilt als vervanging van de bijgeleverde kunststof HSM exemplaren

Complete bouwset messing rongenwagen Art. 45152    145,-

Eventueel aanvullende / vervangende onderdelen geschikt voor dit model:

Art. 45509 HSM Ag2 messing aspotten, per 4 (2 sets benodigd per model!)     12,50   
Art. 45509 NS W1 messing aspotten, per 4 (2 sets benodigd per model!)     12,50  
 


De etsplaat van de rongenwagens


Detail met HSM Ag2 aspotten


Detail met NS W1 aspotten


De bijgeleverde kunststof aspotten, rechts onder de NS W1 aspotten, daarboven de HSM aspotten. De los verkrijgbare messing exemplaren zijn geheel identiek.